Gotowanie sushi: jak to zrobić?

Termin „sushi” dosłownie oznacza po japońsku „pokarm dla ryb”. Sushi to oryginalna japońska potrawa z gotowanego ryżu, najczęściej z solą, a czasem z cukrem, w towarzystwie wielu innych składników, w tym owoców morza, najczęściej surowych. Dokładny wygląd i styl sushi znacznie się różnią, ale jednym z powszechnych elementów jest ryż spożywany z sosem sojowym.

Podstawowe przygotowanie sushi polega na uformowaniu ryżu w krótki stos, a następnie zawinięciu go w wodorosty nori. Zazwyczaj główne ryby służą do nadzienia w środku nori. Jak sama nazwa wskazuje, maki fish to duże, mięsiste kawałki ryby, zawinięte w nori i zabezpieczone cienką warstwą wodorostów. W tradycyjnym przygotowaniu nadzienie nie jest widoczne z zewnątrz, ponieważ jest ono zazwyczaj smażone w głębokim tłuszczu. Odmiany amerykańskie są bardziej otwarte w swoich nadzieniach, czasami chowając je wewnątrz wodorostów.

Tradycyjną rybą zawartą w sushi jest węgorz, przysmak rzadko spożywany na większości obszarów. Inne popularne składniki to krewetki, kalmary i ośmiornice. Chociaż toczy się debata na temat pochodzenia sushi, najbardziej prawdopodobną historią jest to, że zostało wynalezione w starożytnych Chinach. Podstawowy przepis na sushi łączy w occie ryż z marynowaną lub surową rybą, na początek lub często jako składnik samego sushi. Podstawowa metoda gotowania jest nadal taka sama, polega na namoczeniu ryżu krótkoziarnistego w wodzie, a następnie ugotowaniu go w niewielkiej ilości tahini lub masła klarowanego z dodatkiem sake lub innych dodatków smakowych.

Podstawowymi składnikami sushi są ryż, ryby i inne składniki, takie jak różnego rodzaju owoce morza, korzenie octu, cukier i inne składniki. Na niektórych obszarach zamiast ryżu stosuje się również bułki nori (okrągły ryż). Innym ciekawym dodatkiem jest dodatek owoców, takich jak mango, winogrona czy kiwi. Jeśli chodzi o sam sposób przygotowania, to dokładne składniki sushi zależą od rodzaju sushi oraz lokalnych preferencji. W niektórych miejscach wystarczy zwykła rolka Nori, podczas gdy w innych może być wymagane bardziej skomplikowane przygotowanie sushi.

Trzy podstawowe rodzaje sushi to nigiri (ryż krótkoziarnisty), ryba sashimi i sushi. Termin ryba sashimi oznacza rybę pozbawioną ogona. Niektóre przykłady ryb sashimi to hoki, tuńczyk, kalmary i łosoś.

N nigiri (zwane również maki) to cienkie warstwy ryżu pokrojone w paski. Ryby sashimi to ryby pozbawione ogonów, ale zachowujące oczy i płetwy. Z tego powodu ryż do sushi zawsze jest nieco cieńszy niż zwykle. Razem można podawać zarówno ryż do sushi, jak i ryby sashimi.

Jeśli chodzi o ryż do sushi, najpopularniejszym rodzajem jest sushi, które są długimi, szerokimi kawałkami ryżu, które są zawijane wokół ryby. Podstawowy przepis na sushi to ryba, wasabi i shoyu (sos sojowy). Podaje się go na surowo lub w glazurze wasabi, co nadaje mu niemal pikantny smak. Jeśli chcesz spróbować różnych wariacji, zapytaj swoją restaurację sushi, czy może je przygotować. Możesz także zrobić własne, używając różnych produktów z lodówki lub działu rybnego w supermarkecie.

Aby zrobić sushi z surowej ryby, przed gotowaniem należy namoczyć rybę w wodzie lub nieprzywierającej marynacie na kilka godzin. Upewnij się, że ryba jest dobrze schłodzona przed jej przygotowaniem. Upewnij się, że ryba nie dotyka żadnych surowych przedmiotów podczas pakowania w folię. Upewnij się, że wasabi całkowicie nasiąkło przed pokrojeniem. Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz również zrobić sushi z surowej ryby z ogórka, marchewki, rzodkiewki lub innego surowego warzywa zamiast ryby